Tahmaa uhmaten

Halasin vaihteeksi alakuloista puolisoa ja totesin, että hän tuoksuu kunnolliselta. Sellaiselta kuin joku pitäisi hänestä huolta. Aivan sellaiselta kuin hän asuisi kodissa, jossa jaksettaisiin siivota, pestä pyykkiä, silittää pyykkejä, laittaa joka päivä kunnollista ruokaa ja vaihtaa tarpeeksi usein petivaatteita. Seurailin häntä jonkin aikaa ja tuoksuvanassa pystyi huijaamaan itseäänkin. Aivan kuin olisi itse se puoliso joka pesee ja silittää ja laittaa ja jaksaa. Joka saa kodissa tuoksumaan oikealta.

Comfort Lavender se on. Mutta se saa tekemään tuoksukartoituksen kotona.

Eteisessä haisevat puolison kumisaappaat Räkäsuon jäljiltä. Olohuoneessa on kaluttu siankorvia sohvalla. Keittiössä tuoksuu tumma paahto, pariisilaispaahto, joku random arabica, väitöslahjana viisi vuotta sitten saatu tuoksukynttilän jämä, vieno savu leivinuunista, paistetun ja syödyn mozzarellapakastepitsan rasvat pellillä. Isomman lapsen huoneessa ruuti, pienemmän lapsen huoneessa Comfort Lavender, isojen ihmisten makuuhuoneessa uni ja hiki, työhuoneessa pöly, takkahuoneessa taas siankorva ja takaoven tuntumassa kanankakka. Saunassa tuoksuu puu. Ja siellä on hiljaista. Jään istumaan hetkeksi. Kuinkahan kauan perheeltä kestäisi löytää minut jos jäisin istumaan saunaan, lauteiden alle? Ihan hiljaa.

Koiran tassut ja kainalot tuoksuvat. Välillä Wiener Nougat’lta ja välillä lämpimän nahkealta paahtuneelta viljalta. Kanan vatsahöyheniin tai niskaan voi upottaa nenänsä ja haistaa linnun pehmeän heinältä ja kesämaalta tuoksuvan lohdun. Kaikki sanovat, että vauvat tuoksuvat ihanalta, mutta en minä muista. Aurinko iholla tuoksuu kahvin ja kardemumman jälkeen ehkä parhaalta. Siinä on kolmen kärki.

Ihmiset, jotka ovat jostakin syystä menettäneet hajuaistinsa masentuvat helposti. Erään tutkimuksen mukaan yli 40% hajuaistinsa menettäneistä kärsii jonkinasteisesta masennuksesta. On myös tutkittu, että kaupunkilaisten hajuaisti ei keskimäärin ole yhtä erottelukykyinen kuin maaseutumaisempien paikkojen asukkaiden. Ja jos sinulla on ollut pienenä erityinen unilelu, sinulla on todennäköisesti hieman keskimääräistä parempi hajuaisti.

Nykyään on kuulemma villitys neutraloida tai poistaa mahdollisimman paljon hajuja ihmisten arkiympäristöistä. Saattaa kuitenkin olla, että käy toisin kuin toivotaan: vähempi altistus erilaisille hajuille ja tuoksuille lisää yliherkkyyttä. Ja hajujen välttäminen vähentää ympäristön aistimista myös muilla aisteilla. Jokainen aisti komppaa ja ohjaa toisia; hajut ohjaavat katsetta, kuuloa ja tuntoa. Kaikki aistit toimivat tuntosarvina maailmaan.

Aurinko toisen ihmisen iholla, kun makaa lämpimällä kalliolla, kuulee kalalokit, haistaa meriveden ja tahmaa uhmaten ahmii tuoreita luumuja tai kirsikoita. Ja sitten heti katuu uhmaansa, koska tahmasormiin tarttuu hiekkaa juuri kun toinen ihminen pyytää levittämään aurinkorasvaa täydelliselle vatsalleen. Sitten se toinen saa hiekkapaperikäsittelyn ja on, että ”Et viittis”. Ja nousee ja lähtee pois. Eikä sitä näe enää koskaan. Siihen se maailman aistiminen johtaa. Yksin jää.

Advertisements

4 comments

  1. Hevonen ja tuore basilika :). Hevosia saan tuoksutella joka päivä, basilikaa ei voi ostaa kun se vilustuu kotimatkalla. Tuoksut jättävät muuten sen kaikkein voimakkaimman tunnejäljen. En tiedä, onko se tieteellisesti todettu, mutta ihan oman kokemuksen pohjalta.

    Kiitos blogistasi – se ilahduttaa aina (vaikka joskus vähän itkettääkin).

    Liked by 1 person

  2. Basilika ei vilustu kotimatkalla, jos laittaa sen kylmä-/lämpölaukkuun 😉 Nimimerkillä salaatti-, kotimainen kurkku- ja yrttiriippuvainen myös talvella… Tuoksut ovat niin vahvoja kokemuksia. Kun haistan kaksitahtibensan mopon ajaessa ohi, olen mielikuvissani välittömästi Bogotassa, tuossa kaupungissa, jossa lapseni ovat syntyneet. Siellä korkealla vuoristossa (2700m) bensa palaa autojen moottoreissa huonosti ja kaupungilla on jatkuvasti samanlainen tuoksu kuin mopon pakoputkesta leviää…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s