Tarviko tätä päivää olla?

Sellainen ihana päivä. Joka ei nosta verenpainetta yhtään. Siitä puuttuisivat ainakin nämä neljä asiaa, sen osaan nyt sanoa.

1)
Sellainen päivä ei alkaisi klo 0600 sillä, että pienempi lapsi herättää ilmoittamalla pissanneensa sänkynsä märäksi.

2)
Se ei jatkuisi sillä, että ison sairaalan ihmiset ehdottaisivat että osastojaksoa vieläkin vain pidennettäisiin. Sellaisena päivänä ei tarvitsisi tuntea isoa möykkyä mahassaan, jälleen kerran. Ei miettiä miten perustella se ensimmäinen vahva tunne ”Ei. Ei. Ei. Kiitos, mutta ei.” Miettiä mistä se tulee, mistä se kertoo, onko se vain turhaa vastarintaa vai onko siinä tunteessa perää. Miten tavoittaa se mikä lapselle on oikeasti hyväksi, nyt ja pitkällä aikavälillä? Psykologi sanoo ”Päätös on kokonaan teidän. Hän on teidän lapsenne ja te tiedätte aina parhaiten mikä hänelle on parasta”. Ja me tiedämme sen, että tällä hetkellä hänen elämässään eniten iloa ja onnistumisen kokemuksia tuovat kaverisuhteet. Ne ovat vähentyneet sairaalakoulun aikana huomattavasti. Sairaalakoulun luokkakaverit vaihtuvat tiuhaan – ja pienempi lapsi on aina se joka jää, aina se joka laulaa toisille ”Nyt on leikit leikitty ja lähdön aika on”. Sairaalakoulun luokkakaverit ovat levottomia ja arvaamattomia: kotona ei kuulla kivoja juttuja luokkakavereista vaan sitä montako kertaa joku taas nipisti yhtäkkiä ilman syytä. Kyllä, me sanomme ”Ei kiitos.” ja pienempi lapsi palaa takaisin omaan tuttuun kouluunsa. Ja sitten me istumme kädet ja jalat ja sormet ja varpaat ristissä ja toivomme, että hän saisi elämässään edes yhden sellaisen vuoden, ettei kaikki muuttuisi koko ajan.

3)
Sellaisena ihanana päivänä ei huomaisi, seisoessaan työpaikan kahvilan jonossa, että lompakosta puuttuu pankki-/luottokortti. Sellaisena päivänä ei säntäisi kotiin, värväisi työkavereita ja puolisoaan koluamaan joka ikistä nurkkaa. Ei kääntäisi taloaan ylösalaisin. Ei kovistelisi pienempää lasta ja vannottaisi, ettei tämä ole nähnyt korttia. Sellaisena päivänä ei kävisi näin: neljän tunnin etsimisen jälkeen soitin ja lakkautin korttini. Kysyin onko mahdollista saada uutta pikaisesti, sillä olen lähdössä kymmenen päivän päästä USAhan enkä voi lähteä ilman luottokorttia. Ei ole mahdollista nopeuttaa. Kortin tunnusluku saapuu 1-2 viikossa. Voi mennä kaksi viikkoa. Kortti ei ehkä ehdi ennen matkaa.

Sellaisena päivänä pienempi lapsi ei tulisi illansuussa näyttämään korttia, jonka oli aamulla kuulemma ”jekuksi” piilottanut minulta. Täysin ymmärtämättä tekonsa seurauksia. Uskaltamatta kertoa, koska olin ollut niin huolissani ja etsinyt korttia niin vimmatusti. Sellaisena päivänä en seisoisi keskellä keittiön lattiaa pari tuntia aiemmin lakkautettu luottokortti kädessäni, tietäen, että uusi ei ehkä saavu ennen matkalle lähtöä. Tietäen, että joudun ehkä perumaan koko matkan. Sen takia, että pienempi lapsi halusi tehdä jekun.

Matka on työmatka, minulla ei ole säästöjä. En pysty maksamaan käteisellä viikon hotellilaskua. Minulla ei ole nostaa niin paljoa käteistä, että pärjäisin koko matkan. Pärjääkö USAssa edes ilman luottokorttia? En uskalla ottaa sitä riskiä, että matkustan ilman luottokorttia. Entä jos sattuu jotakin? Työnantajalla ei ole talon korttia. Hän neuvoo hankkimaan vastaisuuden varalle toisen luottokortin. Minun tuloni eivät riitä kahteen luottokorttiin. Eikä se auta nyt. Nyt vain odotetaan saapuuko kortti ennen kuin kone lähtee. Voi Jeesus mikä jekku.

Jos kortti ei ehdi ajoissa ja matka jää tekemättä, ja se Boeing välillä Heathrow O’Hare tekee syöksylaskun Atlanttiin. Jos niin käy niin Skepsiksen ainaisjäsenyys on todellisessa vaarassa katketa.

6)
Päivä ei päättyisi myöskään siihen, että huomaa ainoisiin päälle mahtuviin farkkuihin ratkenneen ison reiän toisen pakaran alle. Pankki- ja luottokortittoman täytyisi kyetä ostamaan vielä uudet housut siltä varalta, että matkaan pääseekin.

Saatan siis lähteä kauan odottamalleni työmatkalle ja omalle pikkulomalle kymmenen päivän päästä. Tai sitten en. Jekku hei!

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s