Trampoliiniyllätysöverit

Universumin tasapainoelin on puhunut. Ugh. Tasapainohippuset ovat liikkuneet universumin sisäkorvan hyytelömäisessä säiliössä oikeisiin asentoihin ja oikeus ja kohtuus on tapahtunut (ei, ei liity mitenkään eiliseen luottokorttijekkuun, yhä edelleen odotan kylmässä hiessä peruuntuuko matka vai ei, mutta on tapahtunut jotakin vielä merkittävämpää).

Kasvukausi on alkanut
Aamupalapöydässä istuva puoliso nostaa katseensa lehdestä dramaattisen hitaasti.

”Tiedäthän mikä on tapahtunut”
”No?”
”Kasvukausi on alkanut. Pinaatit ja porkkanat voi kylvää.”

Taisin tanssia. Kiitin ilmoituksesta, joka on viisitoistavuotinen perinne: puoliso ilmoittaa joka vuosi kun vuorokauden keskilämpötila on noussut viiteen asteeseen. Se tapahtui tänään. Keikutin lanteita – osiksikin sahattuna ja toispuoleiseksi uudelleenluutuneena silti ihmiskehon hedelmällisyyden tyyssijaa – ja kirjoitin kauppalistaan ”viininrypäleitä”. Jotenkin sekin liittyy hedelmällisyyteen, tai johonkin. Piteleekö Botticellin venus rypäleterttua? Vai oliko se Dionysos. Varhaisrenessanssissa rypäleet ainakin symboloivat haureutta ja himokkaita ajatuksia. Sopii. Ei kun pinaattia istuttamaan illalla.

Pusukielto on päättynyt
Pienempi lapsi totesi aamulla, että aikoo päättää vuoden kestäneen pusukiellon. Liekö hyvitteli luottokorttijekkuaan, en tiedä, mutten välittänyt sillä ylenpalttisessa pusutuksessa kiherteli onnellisen oloinen rento lapsi. Ensin pusukieltoon ilmoitettiin tulevan kolmen päivän tauko. Hetken päästä tauon pituudeksi ilmoitettiin kymmenen päivää. Koulutaksiin lähtiessä ja lähtöpusua poskelleen vaatiessa lapsi ilmoitti pusukiellon tauon pituudeksi jo viisitoista miljardia päivää. Aavistelen, että tauko muuttuu taas kielloksi seuraavan konfliktin edessä, mutta ei sillä niin väliä. Aurinko paistaa, hihattomalla topilla tarkenee, pihapöydän äärelle yltää wifi ja saan sanoa omalle lapselleni, että rakastan. Niin mikä luottokorttijekku, mistä te puhutte?

Trampoliini on löytynyt
Kolme kollegaa istuvat kahvilla keskenään. Yksi päivittelee toisille kuinka hänen pitäisi saada autotallinsa siivottua, muttei tiedä minne laittaisi jättimäisen trampoliinin. Toisen kollegan lapsilla on jo hyppypaikka, toisella sekä lapsi että piha ovat liian pieniä, mutta hän muistelee ”lukeneensa jostain”, että minä saattaisin kaivata trampoliinia. Eläköön elämän julkistaminen – suosittelen melkein kaikille, muttei ihan heikkohermoisimmille kuitenkaan. Lapsille ei kerrota vielä mitään. Trampoliini haetaan ensi viikolla joku ilta kun makuuhuoneista kuuluu jo tuhinaa. Se pystytetään illalla ja jätetään löydettäväksi seuraavana päivänä. Minä saan olla sellainen äiti, joka järjestää lapsilleen superyllätyksen. En malta odottaa. Vedän varmasti trampoliiniyllätysöverit: koristelen koko trampan serpentiinillä ja ilmapalloilla ja kultahileellä ja nukun siinä koko yön, tai valvon, koska en saa unta kun jännittää niin paljon. Aamulla lapset löytävät trampoliinin ja horkasta ja innosta tärisevän äidin. Ja on mahdollista, että käy juuri niin kuin minun isälleni ja saan maistaa omaa lääkettäni kolmekymmentäneljä vuotta myöhemmin. Olin pyytänyt, että isi rakentaisi talvella minulle lumesta liukumäen. Yllätyksenä oli päiväkausia vuoroin kasattu ja jäädytetty hienoa liukumäkeä joka viimein paljastettiin eräänä aamuna neljävuotiaalle minulle. Kommentoin kuulemma ”Ai nuin pieni” ja kävelin pois.

Työsopimus on allekirjoitettu
Siinä paperissa lukee, että sopimus päättyy 31.7.2019. Siinä sanotaan, että tämä nimeltä mainittu dosentti saa jatkaa monilajisten lapsuuksien ja joustavien pedagogiikkojen tutkimista siihen asti. Se on semmoinen paperi. Sen kunniaksi lähden nyt istuttamaan pinaattia ja miettimään miten eilisestä porkkanakeiton jämästä saisi jatkettua perheelleen ruoan koska on unohtanut käydä kaupassa.

Advertisements

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s