Tunnusta rakkautesi

Ylistettyjä olkoon ihmiset. Te kaikki. Joskus te olette saatanan rasittavia, mutta nyt olette käyttäytyneet hienosti jo usean viikon ajan. Ja teitä on paljon. Ja kertoisin julkisesti kaiken jos voisin olla varma, että arvostaisitte elämänne julkistamista yhtä paljon kuin minä kauhunsekaisesti ihaillen seuraan itseäni painamassa ”publish” nappia kerta toisensa jälkeen.

Tyyliin: ”C” upstate New Yorkista. Ihan mahtavaa, että istuttiin lämmin ilta puun alla ja missäkaikkialla. Sinulla oli ollut kaksi uravaihtoehtoa: paleontologi tai puheterapeutti. Sanoit kysyneesi high-school tyttöystävältäsi että jos hän tapaisi sinut ensimmäistä kertaa baarissa, kummalle hän antaisi puhelinnumeronsa, paleontologi-C:lle vai puheterapeutti-C:lle. Lähdit opiskelemaan puheterapeutiksi, vaikka änkytit. Mutta se tyttöystävä jäi silti jonnekin. Minä olisin ehkä raapustanut numeron paleontologin paidanhelmaan. Hei joskus kun ne zombiet oikeasti tekee invaasion Pohjois-Amerikkaan niin lennä Eurooppaan ja muuta meidän maatilalle Skotlantiin. Hankitaan lisää lampaita ja kanoja ja saat kääntää pihat siltä varalta, että sieltä löytyy dinosaurusten jäänteitä. Lupasin joskus vuodenvaihteessa sanoa hyviä asioita ihmisille. Kerroin sinulle, että änkytyksesi on kiehtovaa ja että suoranaisesti i-hai-len sitä. Taisin sanoa myös ”You’re amazing”. Kahdesti. Ja se tuntui siltä, että itse olisin ollut.

”Tunnusta rakkautesi” lukee roskiksessa Tampereen juna-asemalla kun IC921 on 18 minuuttia myöhässä ja pulu kävelee laiturin poikki. Julkisia rakkaudentunnustuksia, osa III.

M (x2), A (x2), T, TML, J (x2), se Vallilan kahvilan myyjä, R, S, P (x3), K, se nuorimies junassa, sanoinko jo T, ja V myös ja R – teidän kanssanne tuntuu, että olisi kotona. Pulahtaisi lämpimään linnunmaitoon ja sulaisi sinne. Mutta sillä tavalla hitaasti niin kuin suklaa sulaa lämpimään kaakaoon (vaikka eikö voisi kuvitella, että se sulaisi nopeaa?) Tällaisina aikoina kun kanssaihmiset vaivautuvat kerta toisensa jälkeen olemaan ihania ja vastustamattoman hurmaavia, tuntuu että elämässä on taas perspektiiviä ja syvyyttä. Tältäkö se tuntui 1400-luvun Firenzessä, Albertinista ja Brunelleschista kun he keksivät perspektiivin. Pakopiste muutti kaiken. Da Vinci ohjeisti myöhemmin, että piirtäjän täytyy asettua niin, hänen silmänsä ovat samalla tasolla piirrettävän silmien kanssa. Muuten perspektiivi ei onnistu.

M (x2), A (x2), J (x2), R, S, P (x3), K, T (priceless), ja V ja R – näkisinpä teidän luonnoslehtiöt nyt. Mun lehtiön sivut vois kehystää ja viedä Louvreen.

Puolisoni, armahani, kiitos että päästit tämän pulun taas vapahaksi ja huolehdit poikasista. Minä autoin reissullani iäkästä naista toteamaan ikkunaan törmänneen rastaan kuolleeksi (sillä oli vielä lämmin vatsa, teki mieli painaa poskea vasten koko lintu) ja huomasin västäräkin pesän niin matalalla ja lähellä, että poikasten suut saattoi laskea. Kukaan muu ei ollut sitä nähnyt vaikka istuttiin koko ajan ihan vieressä. Ja minusta se oli käsittämätöntä, vaikka minäkään en olisi sitä nähnyt ilman sinun silmiäsi. Kiitos niistä. Sydän kasvaa suuremmaksi sitä mukaa kun silmät näkevät enemmän.

Ja kuule hei vielä tätä: ihana R suositteli Knausgårdin kirjaa parisuhdelukemiseksi. Käännyin Turussa yhtä risteystä liian aikaisin ja päädyin sattumalta kirjakauppakahvilaan, josta ostin sen sinulle.

Jotta maailma ei liiaksi imeltyisi, täytyi tietysti käydä niin, että junalippuja varatessani unohdin, etten voi matkata Pendolinolla ja varasin lipun nimenomaan keinuvaan Pendolinoon. Vielä kaksi tuntia huonovointisuutta ja toiveita, ettei junan vessa sentään kutsu katsomaan pönttöä silmiin. Se kohtaaminen ei päätyisi Louvreen. Vaikka kyllähän Duchamp vei pisuaarin galleriaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s