Lapsiero

Kotivinkin kannessa kysytään ”Harkitsetko eroa?” Ihan vain vinkkinä. Tuossa helmikuussa me toimituksessa ajattelimme, että voisimme kirjoittaa vaihteeksi tällaisia vinkkejä. Että miten on? Lapsi toteaa harkitsevansa eroa äidistä. Minä siihen, että ihan kuuluu kuule asiaan tuossa alkavassa murrosiässä. Hän harkitsee myös liikennelentäjäkoulutusta, joka maksaa minimissään 15 000 euroa, Finnairin työpaikkaan johtavana koulutuksena 80 000 euroa. Hoksautan, että noilla luvuilla kannattaa paitsi olla eroamatta äidistä niin auttaa hyvinkin herkästi kotitöissä ja hieroa kipeää jalkaa iltaisin. Että vähän paremmat mahdollisuudet saada äiti takaajaksi pankkilainaan.

Olemme mökillä, jonne on taas lähdetty sellaisen vastalausemyrskyn riepottelussa, että Volvo ei enää kestänyt vaan vetäisi CD-levyn väärään kurkkuun. Se yritti sylkäistä sitä ulos koko mökkimatkan ja poltti kelkkansa. Meillä on väärät lapset, voiko lapsista erota? Niillä on hauskat vanhemmat, eläimiä ja lomaa koulusta. Niillä on kaksi talviasuttavaa kesämökkiä, aurinko paistaa ja jäällä kantaa jo hanki. Niillä on suklaata ja pullaa ja kaakaota. Ja mökillä on verstas ja omenapuu ja metsä ja meri ja satama. Mutta kun niille sanotaan, että viikon hiihtolomasta ollaan kaksi päivää mökillä, ne huutavat kuin niitä syötäisiin elävältä. Paiskovat ovia ja kiroilevat. Karjuvat, että niiden lapsuus pilataan.

Onko tässä kyseessä sukupolvihyppy? Pitääkö odottaa lapsenlapsia, jotka osaavat arvostaa mökkeilyä, veneilyä, retkeilyä ja sieniretkiä. Kauheinta on, että jos niitä ei tulekaan kaiken tämän työn ja uhrautumisen jälkeen. Kun on vain odottanut, että voisi olla sellainen mökkiäiti, joka huutaa ”Kaakaolle lapset! Laittakaahan ne pulkat pois ja tulkaa kaakaolle”. Sellainen jonka lapset kuuntelevat kun luetaan kirjaa eivätkä roiku toistensa kurkuissa ja vaadi peliaikaa. Sellainen äiti, joka kirjoittaa yllätysaarresalaviestejä ja lapset juoksevat pihalla etsimässä rusinapaketteja. Mutta kun omat lapset ovat tuottaneet katkeran pettymyksen olemalla vääränlaisia. Niin totta kai sitä odottaa seuraavaa sukupolvea, viimeisenä toivonaan.

Pienempi lapsi, kaikella rakkaudella, tulee olemaan niin haasteellinen puoliso, että ruskeat lapsenlapset olisivat jättiyllätys. Isomman lapsen painostus on jo aloitettu. Hän on ainoa toivoni. Muuten kuolen rasittuneena, ärsyyntyneenä äitinä, jonka kortisolitasot ovat niin korkeat, että tieteelle lahjoitettu ruumis eristetään lyijysarkofagiin koska se säteilee stressiä ympäristöönsä vaarallisen voimakkaasti.

Isompi lapsi selaa kännykällä nettiä. Kysyn mitä varten. Hän etsii rakettiuunin rakennusohjeita, mutta kertoo saaneensa hakutulokseksi makkaranteko-ohjeet. Nauramme, että hän on varmaan päätynyt kasvissyöjäperheiden lasten salaiseen, Tor-verkossa toimivaan rinkiin, jossa lihanhimoiset lapset jakavat toisilleen vinkkejä. ”Miten saan makkaraa?” kysyy yksi. ”Rakenna rakettiuuni”, hänelle vastataan. ”Tässä on makkararesepti”, jatkaa kolmas. Se naurunhörötys on koko päivän ainut. Mutta katkeaa pian kun pienempi lapsi haluaa jälleen tartuttaa pahan olonsa koko perheeseen.

Kahdeksan vuotta jaksoin yrittää ja yrittää. Mutta nyt, Kotivinkin innoittamana, aion hakea eroa lapsistani. Teemme sen sivistyneesti ja pysymme väleissä. Tästä ei nyt lapset vain tullut mitään. Minä kyllä yritin, mutta te ette oikein tehneet omaa osuuttanne. Kiroilitte ja haistattelitte. Minusta teissä on narsistisia piirteitä. Saatte kyllä puolet omaisuudestani. Voitte tulla joka toinen viikonloppu katsomaan isäänne.

Avaan Kotivinkin sivulta 74, jotta saan tämän eroasian vireille. Jutussa on kuitenkin kyse ihan vääristä vinkeistä. Siinä listataan keinoja, joilla suhteen saattaa vielä pelastaa: ”Kun pohdit suhteen suuntaa, käännä katse ensin itseesi.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s