Viskisieppo erkka

”Meiän kouluun tuli uus kehitysvammainen lapsi ja arvaa äiti mitä – se on ruskea!”

Unelmakoulussa olisi paljon erilaisia lapsia ja erilaisia luokkia tai ryhmiä. Lapsia ei olisi jaettu ryhmiin iän, kehitysvaiheen, diagnoosin tai opettajien työnkierron mukaan. Lapset ja aikuiset olisivat hakeutuneet sopiviksi ja tarpeeksi toimiviksi ryppäiksi. Sellaisiksi, joissa ikää tai asuinpaikkaa merkityksellisempää olisi vaikka se, että toinenkin ryhmäläinen tykkää tarralenkkareista, on ruskea tai on hyvä vastus shakissa. Tai että opettajan ääni on oikeanlainen. Se on asia, joka merkitsee paljon pienemmälle lapselle: aikuinen arvioidaan aika armottomasti heti äänen perusteella.

Nariseva tai hempeän lässyttävä ääni on pahin. Sillä ei ole väliä kuinka pedagogisesti taitava opettaja on tai kuinka monta vuosikymmentä hänellä on erityisopettajakokemusta. Jos hänellä on vääränlainen ääni ei lapsi voi sietää häntä – äänen kuunteleminen on yksinkertaisesti vaikeaa tai pahimmillaan ärsyttää ja provosoi. Se vaikuttaa ihan fyysiseltä asialta – aikuisen äänen sävy, intonaatio ja puhumisen tapa ovat konkreettisia asioita jotka joko auttavat ja tukevat lasta tai ovat hänelle sietämättömiä. Olen oppinut uusien aikuisten kohdalla kysymään lapselta aina ensimmäiseksi arviota siitä minkälainen ääni aikuisella oli.

Tärkeäksi muodostuneella, nyt pois siirtyvällä opettajalla on ollut alusta asti hyvä ääni. Lapsen mukaan reipas ja reilu. Uusi opettaja on tavattu kerran ja hänen äänensä oli lapsen mielestä ”Ei aivan hyvä, muttei ihan huonokaan”. Kehotin lasta antamaan mahdollisuuden. Sanoin, että kuka sitä tietää vaikka uusi opettaja vetäisisi viskijuopotteluputken kesälomalla ja aloittaisi syksyllä työt karhealla ja käheällä äänellä.

Teen hunajateetä oman ääneni takaisin saamiseksi. En laita siihen viskiä. Ääni matkaa edelleen jossakin Islannin ja pohjoisen Suomen välillä. Se on juuttunut pohjoiseen ilmavirtaukseen ja sitä tuuraa nariseva ja köhisevä ääni.

Minun mummuni, joka leijuu ties missä ilmavirtauksessa nyt, toisteli usein vanhan kansan neuvoja. Yleensä ne liittyivät lastentekoon (Viien minuutin makia, yheksän kuukauen kipiä, koko elämän häpiä), mutta joskus niitä olisi voinut kuunnella ihan tosissaankin. Kuten vaikka sen että aina pitää olla puhtaat pikkuhousut jalassa koska ikinä ei tiedä milloin joutuu lääkäriin, vaikka ihan yhtäkkiä. Mutta mummu olisi voinut tarkentaa. Että puhtauden lisäksi pitää olla pikkuhousut ja rintaliivit samaa paria tai ainakin samaa väriä, ja reiättömät, ja mielellään myös sääret ja bikinirajat kohtuullisen aikaa sitten ajeltuna. Ja että näin tulisi olla myös silloin kun on menossa lääkäriin ihan vain kuunteluttamaan keuhkonsa.

Koska sehän on selvä, että jos on yskä niin tutkimusta varten pitää riisua paidan lisäksi myös housut. Koska lentokoneesta hankittu yskä voi kieliä laskimoveritukoksesta ja sääret pitää tarkastaa. Ja keuhkot tietysti röntgenkuvataan ja sitä varten pitää riisua ne rintaliivitkin. Seuraavan kerran kun menen lääkäriin, vaikka valittamaan päänsärystä tai kipeästä korvasta niin riisun valmiiksi jo odotusaulassa. Kaikki pois vaan. Kehotan muitakin potilaita. Sanon että aivan sama mikä teillä on, vaatteet pitää aina riisua kuitenkin. Seuraan niitä joiden ilme muuttuu hankalaksi ja siinä vaiheessa otan esille myntisalkun, josta löytyy Aarla-mummun hätäapupaketti lääkärikäyntejä varten (trademark). Partaterä, puhtaat valkoiset alushousut ja rintaliivit sekä deodorantti. ”Kyllä, pankkikortti käy hyvä rouva.”

Hörpin hunajateetä ja hoitoon saapuu aikuinen tervapääsky. Se on yrittänyt löytää hyönteisiä räntäsateessa ja pudonnut taivaalta nääntyneenä. Lämmitän sitä käsissäni ja aloitan varovaisen ruokinnan. Sen nimeksi tulee Tellervo. Se on saapunut hoitoon kauniin harmaassa höyhenpuvussa, mutta on kovin hiljainen.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s