USA:n armeijan jalostustamma

Puolison päälääkäri on sitä mieltä, että perheen kannalta on onnekasta että minä olen tasapainoinen ja vakaa luonteeltani. Otan tämän päähän liittyvän kohteliaisuuden vastaan samalla kiitollisuudella kuin kampaajan kallokommentin. Olen seurannut suomenhevosten jalostuskeskusteluryhmiä ja alkanut tarkkailla itseäni näiden pääkohteliaisuuksien ansiosta jalostuksen näkökulmasta.

Toivon periyttäneeni ainoalle biologiselle lapselleni kallon muodon lisäksi henkistä tasapainoa. Tässä hänen teini-ikänsä kynnyksellä käy kuitenkin ilmi, että olen periyttänyt varmuudella ainakin likinäköisyyden ja rakenteellisen vinouman kehon oikean puolen suuriin niveliin. Niin ja voimakkaan pyörteen kallon oikealle puolelle. Vasta hänen myöhemmän elämänsä myrskyissä selviää, onko äidin henkinen merikestävyys ollut sukupolvia ylittävää ja kuinka paljon se kompensoi jatkuvaa oikean laidan yli kaatumista.

Jalostus on kuitenkin haastavaa hommaa. Jatkaako sukua yksilöillä, joiden pää on kunnossa, mutta keho hajoilee? Vai yrittääkö lisätä täydellisiä juoksijoita, joiden pää ei toimi? Minun oikea jalkani on alkanut löystyä ja roikkua. Lihaskunnossa ei ole mitään merkittävää muutosta, mutta jalka on vähän kuin päättänyt jäädä varhaiseläkkeelle. Hermon vaurioiduttua leikkauksessa, sen elämä on hiipunut hiljalleen. Se ei ole tuntenut mitään enää vuosiin. Eikä oikein innostunut mistään. Olen hylännyt sen osa-aikaeläkehakemukset kerta toisensa jälkeen. Mutta nyt se näyttää luovuttavan, tuli päätöstä tai ei.

Hilaan oikeaa jalustinta ylemmäs ja mietin ulkoisen tukirangan mahdollisuutta. Eksoskeletonin kanssa olisin aivan varmasti voittamaton. Satulaa vahatessa huomaan, että etukaarta oikealta puolelta paikallaan pitävä ruuvi on miltei irti. Kiristän satulan kasaan ja peruutan USAn armeijalta tilaamani ulkoisen tukirangan. Hevonen liikkuu sen jälkeen joka päivä kuin unelma. Olen toki myös harjoitellut joka ikinen päivä istuntaa ja tahtia. Ja tahtia ja istuntaa. Ja omaa häntää jalkojen väliin ja pikkulintuja nyrkkien sisään ja satasen seteleitä pohkeen ja hevosen kyljen väliin. Ja sitten kahden kuukauden jumittamisen ja yhden ruuvin kiristämisen jälkeen alan uskoa, että olen ehkä oppinut jotakin.

Sinnikäs ponnistelu tuottaa tulosta muuallakin. Lapsen lääkäri uskoo, että sairaalajaksoa ei tarvita. Puoliso on yhä sitä mieltä, että meidän aikamme oli ja meni, mutta yhtä mieltä olemme siitä että perheenä olemme aika vänkä yksikkö. Päätämme olla rikkomatta sitä mikä toimii, vaikkakin toispuoleisesti. Minä olen ruuvatun satulani kanssa entistä vakaampi ja sopeudun olemaan käytännöllinen välttämättömyys. Katson kanadalaista draamasarjaa ratsupoliisin ja opettajattaren romanssista 1900-luvun alun villissä lännessä. Universumi paljastaa kapitalistisen arvomaailmansa ja palkitsee minut ilmoituksella jättisuuresta veronpalautuksesta; raha korvaa kaiken. Ilmoitan välittömästi hevosvelkojille, että peukaloruuvit ja vesikidutuskaluston voi palauttaa USAn armeijalle. Talliauton käyttökieltoilmoitus tulee kieltämättä vähän puun takaa, mutta selvitän tilanteen rauhallisesti ja vakaasti pikkulinnut nyrkkien sisällä: älä purista, mutta pidä kiinni. Kantapäät alas, pohkeet hevosen ympärille ja saattele joka askelta. Käy ilmi, että ajoneuvoveron summasta oli puuttunut kolme euroa.

Tasapainoinen ja vakaa. Harmi, että jalostusvuodet ovat jo takana. Olisin saattanut kansoittaa puoli maata kilteillä ja sopeutuvilla, vähään tyytyväisillä ja energiatehokkailla, joskin pikkuisen toispuoleisilla sympaattisilla olennoilla. Minusta olisi voinut tulla valtaorien rinnalle valtatamma, jos olisin ymmärtänyt lypsää näillä pääasioilla. Niin ja laulaa osaan myös. Like a bridge over troubled water raikaa kun keittelen ruispuuroa lapsille. Ai että, elämä on luopumista – universumin täytyy nyt vain tyytyä yhteen minusta imukupilla irti vedettyyn jälkeläiseen.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s