Possessiivisuffiksini <3

Lapsilaumastamme kaikki on sijoitettu hetkellisesti eri puolille kaupunkia ja käsillä on harvinainen kahden aikuisen sunnuntaikeskipäivä, joka aloitetaan jännittävästi Citymarketista. Essi, 30 on keksinyt, että perheenisät kaipaavat läheisyyttä ja että hän voisi tarjota sitä maksua vastaan. Iltapäivälehden lööppijuttu liittyy aiempaan keskusteluumme Kantin kategorisesta imperatiivista ja Essin kirvoittama jatkokeskustelu on lastenvaateosaston kohdalla pääsemässä vauhtiin. Mutta sitten tapahtuu jotakin aivan liian jännittävää.

Minä huomaan hedelmäosastolla suuren kiiltävän italialaisen appelsiinimehunpuristuskoneen. Sellaisen läpinäkyvän, joka on täynnä oikeita oransseja isoja appelsiineja. Vieressä on tyhjiä pulloja. Koneessa on vipu ja ohjelappu. Vedän vivusta ja kone pyörittää ja puristaa appelsiineista mehun suoraan pieneen muovipulloon. Se tapahtuu vaivattomasti, mutta aivan liian nopeasti. Tekee mieli täyttää toinenkin pullo. Ohjeisiin on kirjattu ”Pullotettu mehu on ostopäätös”. Miksei seuraaville asiakkaille voisi täyttää pulloja jo valmiiksi? Tai entä jos jäisin seisomaan koneen viereen ja tarjoutuisin täyttämään pullon aina kun joku haluaa mehua. Haluan vetää vivusta vielä kerran!

Uusi ihminen seuraa vierestä kun hihkun miten tyydyttävää mehupullon täyttäminen on. Olen kehittänyt Essille vaihtoehdon. Ostan tuoremehupuristinkoneen ja alan myydä mehuntekoaikaa. Jos moraali ei anna periksi tavata Essiä niin tervetuloa puristamaan appelsiinimehua kanssani! Olen ihan vähällä puristaa toisenkin pullon, hintaan 8,90/litra, mutta uusi ihminen(*) saa houkuteltua minut hiljalleen kauemmaksi koneesta.

[ (*) Toivon määrittelyapua. Uusi ihminen ei ole enää kovin uusi. Takana on neljännesvuosi, mikä on jo Hyvin Pitkä Aika. Poikaystävä hän ei ole, koska hän ei ole kuusitoistavuotias juuri viiksiä kasvattava jannu. Miesystäväkään hän ei ole, koska minä en ole keski-ikäinen bisnesnainen – vain keski-ikäisillä jakkupukunaisilla on miesystävä. Puoliso hän ei toki ole, vaikka pienempi lapsi tyyrää meitä koko ajan naimisiin. Pelkkä ”mies” antaa myös olettaa, että olisimme naimisissa. Kumppani puolestaan kuulostaa siltä, että omistaisimme yhdessä lakifirman. Rakastaja viittaa siihen, että tapaisimme toisiamme vain öisin. Nyksä (vs. eksä) saa ajattelemaan Matti Nykästä ja juorulehtien kansissa puitavaa suhdeverkostoa.

Huffington Postin teettämän kyselyn mukaan suosituin yli 30-vuotiaiden ei-naimisissa olevien pariskuntien käyttämä nimitys toisesta osapuolesta on kumppani. Vastaajajoukko on kuitenkin englanninkielinen ja siellä sana ”partner” on varsin vakiintunut arkikielen ilmaus (sitä käytän itsekin englanniksi ongelmitta), mutta en osaisi luontevasti ilmaista Citymarketin myyjälle, että ei huolta, minua mehukoneen ääreltä päättäväisesti poispäin saatteleva ihminen ei ole satunnainen markettiahdistelija vaan kumppanini.

Päädyn paremman puutteessa rakenteeseen persoonapronominin genetiivimuoto + ihmisen nimi + possessiivisuffiksi. Sitä käytetään esimerkiksi näin (käytän esimerkissä nimenä geneeristä suomalaista miehen nimeä):

”Anteeksi, häiritseekö tuo mies teitä? Haluatte selvästi puristaa lisää appelsiinimehua, mutta hän näyttää raahaavan teitä pois koneen luota.”
”Ei lainkaan! Hän on minun Mattini”]

Pääsemme etenemään maustekastikehyllylle ja valitsemme sopivaa pestokastiketta pastasalaattilounaaseen. Minun ihmiseni poimii hyllystä sitruunapestokastikkeen. Kumpikaan meistä ei ole maistanut sitä aiemmin. Se on riski. Katsomme toisiamme käytävällä kuusi ja päätämme olla rohkeita. Juuri tällaiset yhdessä koetut jännittävät asiat ja uhkarohkeat askeleet hitsaavat parisuhteita lujemmiksi, tuottavat tiiviitä possessiivisuffikseja ja auttavat kestämään tulevia vastoinkäymisiä.

Pääsemme kotiin ja ehdimme tehdä sitruunapestopastasalaatin (jäätävän herkullista, minun ihmiseni ottaa lisää kaksi kertaa) ennen kuin lapset alkavat palailla ja viedä meitä taas eri suuntiin. Keskipäivän hetki Citymarketissa oli kuitenkin täydellinen. Muistelemme sitä minun ihmiseni kanssa vielä pitkään.

 

 

 

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s