Nippusiteillä korjattu kognitio

Opin tänään, että minulla on kognitiivisesti erittäin vaativa työ. Ja että normaalia työtä tekevä ihminen saattaisi tässä tilanteessa olla työkykyinen, mutta minun työni on niin vaativaa ja henkisesti kuormittavaa, että nyt on parempi järjestellä kuormitusta uusiksi (opin siis rivien välistä myös sen, etten tee normaalia työtä). Työterveyslääkäri antoi liudan uusia aikoja ja totesi, että on selvää että pidän työstäni joten ei hätää: kognitiivisesta palautumisesta ja kuormituksesta tulee nyt vain pitää huolta vähän paremmin. Ja, että ”Kyllä sinä tästä toivut ja palaudut; aletaan selvittää, että miten!”

Minä olin aina ajatellut, että minun työtäni voisi tehdä kuka vaan, yleensä vielä vasemmalla kädellä. Tai vain toisella aivopuoliskolla. Ja että huijaan vain kaikkia kun esitän asiantuntijaa ja vakituistun vanhemmaksi tutkijaksi. Että enhän minä oikeasti tee melkein mitään. Mutta hän oli erikoistunut ottamaan vastaan juuri meikäläisiä ja painotti, että kyllä se nyt vaan on erityisen vaativa työ. Että ei sitä jokainen jaksa ihan edes täysissä voimissaan (imartelu auttaa aina, varsinkin yksilön kognitiivisen kapasiteetin vertaileva kehuminen).

Päätin, etten kuitenkaan usko häntä sillä en saanut edes vastaanottohuoneen ovea auki lähtiessäni. Totesin, ettei minun kognitiivinen kapasiteettini riitä edes huoneesta ulos pääsyyn. Hän kannusti, että ei kyse ole kognitiosta vaan mekaniikasta, ja avasi oven minulle.

Opin tänään myös, että jos on viisi päivää sitten asennuttanut autoonsa lohkolämmittimen niin ei kannata heti pilata 350 euron remonttia ja peruuttaa autokatoksesta lämmitysjohto vielä kiinni autossa (ensimmäinen kerta ikinä – sekin oli tietysti indikaattori kognitiivisesta kuormittumisesta). Siinä menee vasta asennettu töpseli autonnokasta rikki ja ihan mukavasti rahaa hukkaan.

Opin sellaisenkin, että arkeen vaikuttaa huomattavasti se jos wc-pöntön istumarengas menee rikki. Istuin aamupissalle ja luiskahdin renkaan mukana pöntöltä lattialle. Sen jälkeen oli kauhean hankalaa käydä vessassa; kylmällä ja ohuella rinkulalla istuminen ei ole mukavaa. Siinä oli kyse varmaankin mekaniikasta siinä tapahtumassa. En hahmota siinä kognitiivista ulottuvuutta.

Mutta koska olen kognitiivisesti niin kyvykäs (vaikka en juuri nyt, koska palautuminen ei ole oikein onnistunut) niin korjasin sekä auton lohkolämmittimen pistokkeen (nippusiteillä) että vessanpöntön kannen (kumitiivisteellä ja ruuvaamalla koska en keksinyt mihin ängetä nippusidettä, mutta kyllä se selviää).

Päätin, että kognitiivinen kyvykkyyteni riittää myös siihen, että opettelen kohtelemaan itseäni kuten kohtelisin muita. Jos joku tulisi kertomaan minulle, että on vuosien sinittelyn ja toisten tukemisen jälkeen saanut viimein tilaisuuden hellittää itse – koska muilla menee nyt hyvin – ja että se tarkoittaa työmäärän huomattavaa vähentämistä joksikin aikaa, sanoisin että hieno homma! Sanoisin, että yhtään ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa. Että vuosiahan hän on jo tehnyt työtä, palkattua ja palkatonta, niin paljon ja enemmänkin kuin on jaksanut. Että siksihän ne toiset voivat nyt hyvin kun hän on jaksanut kantaa kaikkea niin kauan. Että nyt on kyllä ihan ansaitusti hänen vuoronsa.

Mutta koska olen tällä hetkellä kognitiivisen kapasiteettini alareunamilla niin tuota päätöstä on tietysti vaikea toteuttaa. Kärvistelen siis protestanttisen huonon omantunnon kanssa. Millä ihmeen oikeudella vähennän työmäärääni? Voiko surkeampaa työntekijää olla? Miten voi ihminen epäonnistua aivan kaikessa? Paitsi tietysti asioiden korjaamisessa nippusiteillä. Sitä voisin koettaa harjoittaa enemmänkin, siitä näytti tulevan hyvä mieli. Se olisi halpa kuntoutuskeino. Osallistukaa mielenterveystyöhön: otetaan vastaan nippusidevinkkejä.

 

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s